torsdag 18 november 2010

Labbande i köket


När jag städade förra helgen tog jag fram kokboksstödet jag fick i födelsedagspresent från min rumskompis, och öppnade en sida från Lelias kokbok (present från världens bästa pojkvän på alla hjärtans dag) för att ha framme som dekoration i köket. Av en slump hamnade jag på receptet för Leilas citronpaj med hallonmaräng och den såg så himla fin ut att jag bestämde mig för att göra den till helgen.

Bild från boken. Min är nog t.o.m. snyggare när man skär upp den...men eftersom den skall serveras på middagen imrogon kan jag inte börja dissekera den här hemma :p

Imorgon ska studentföreningen ha Thanksgiving middag och de som vill får bidra med mat. Så passande! Jag tog tillfället i akt och bakade pajen. Dock tycker jag det blev för mycket lemon curd, men jag sparar ungefär en tredjedel som jag tänkte ha till en cheesecake sen om nån dag. När jag kom till marängen tog mitt vanliga jag över och jag kunde inte hålla mig till receptet. Jag dubblade mängden äggvita, tog mycket mindre socker, skippade citronsaften, tillsatte lite ättika och var så djärv att jag använde frysta hallon istället för färska :p

Dessvärre bråkar fortfarande jag med Broli-funktionen på vår ugn. Den är alldeles för effektiv. Efter en minut tyckte jag inte marängen hade tillräckligt med färg, men efter två minuter hade den för mycket färg :p Jag hoppas dock att smaken är grym ändå :D (och den ser faktiskt inte lika sorglig ut i verkligheten)



Iaf, eftersom jag gjorde dubbel sats med hallonmarängsmet så spritsade jag ut överflödet och gjorde hallonmaränger.

Och när ugnen ändå var igån passade jag på att göra Saltå kvarns fruktbröd (http://www.saltakvarn.se/recept/receptblad/Fruktbrod.htm) (plus med torkade aprikoser och minus grahamsmjöl eftersom affären jag hittade det i slutat sälja det (så lite extra rågmjöl plus lite annat smått o gott jag hittade i skafferiet))

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar